Deilibábfüszerpaprika.hu

Pulled pork szendvics

Hozzávalók:


12 adag
A húshoz
  • 2.5 kg sertéslapocka csontos
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 0.5 kis fej vöröshagyma
  • 2 ek melaszos nádcukor
  • 2 ek só
  • 1 tk bors
  • 1 teáskanál Csúri-féle füstölt pirospaprika
  • 2 kk Csúri-féle cayenne csili
  • 2 ek sertészsír
  • 7 dl barna sör
  • 2.5 dl marha alaplé
A bbq szószhoz
  • 300 ml ketchup (lehetőleg házi)
  • 80 ml almaecet
  • 5 ek nádcukor (vagy barna cukor)
  • 40 g vöröshagyma (kb 2 ek reszelt)
  • 1 ek worcestershire-szósz
  • 1 kávéskanál só
  • 1 tk bors
  • 2 dl víz
    A salátához
    • 1 db kisebb brokkoli
    • 3 közepes db sárgarépa
    • 200 ml görög joghurt
    • só ízlés szerint
    • bors ízlés szerint
    • 1.5 ek méz
    • 1 ek citromlé
    • A tálaláshoz
    • 15 db hamburger zsemle

    Elkészítés:

    A húshoz

    1. A sütőt előmelegítjük 150 fokra.

    2. Egy éles kés segítségével 6 olyan mély lyukat fúrunk a húsba, hogy beleférjen egy-egy gerezd fokhagyma. Nyomjuk bele a gerezdeket a lyukakba úgy, hogy teljesen eltűnjenek.

    3. Mindenhol dörzsöljük be a húst sóval.

    4. Egy kisebb tálban keverjük össze a cukrot a füstölt paprikával, borssal, cayenne borssal és a lereszelt hagymával. Alaposan, minden oldalról dörzsöljük be vele a lapockát.

    5. Egy nagy edényben, ami a sütőt is bírja, olvasszuk fel a zsírt. A hús mind a hat oldalát süssük benne 3-3 percig, amíg szép barnás nem lesz.

    6. Öntsük hozzá az alaplevet és sört, forraljuk fel (ha nincs olyan edényünk, ami a sütőt is bírja, nyugodtan csináljuk ezt a műveletet egy serpenyőben vagy lábasban. Mikor a hús a sütőbe kerül, áttesszük egy mély tepsibe, és aláöntjük a levet.)

    7. Ha forr az alaplé, takarjuk le az edényt fedővel (vagy a tepsit alufóliával), és tegyük be a sütőbe. Fél-háromnegyed óránként fordítsunk rajta egyet, locsolgassuk a levével.

    8. 3-5 órán keresztül süssük (a hús korától függ), amíg látszik rajta, hogy atomjaira készül szétesni. Ha van kedvünk, az utolsó negyed órában levehetjük a fóliát, és 5 percig grillezhetjük, hogy szép piros legyen.

    9. Vegyük kis a sütőből, várjuk meg, míg egy kicsit hűl, majd szedjük szét szálasra.

    A bbq szószhoz
    1. Az összes hozzávalót egy kis lábasba tesszük, elkeverjük, és kis lángon, letakarva kb. 40 percig rotyogtatjuk. Ha sűrű, elzárjuk alatt a gázt.

    2. Ha a hússzálak kihűltek, összekeverjük a szósszal. Lényeg, hogy jó totyakos legyen!

    A salátához
    1. A répát megmossuk, megpucoljuk, lereszeljük.

    2. A brokkolit, ha nem sikerült csokorban árult bébi verziót kapni, szintén jól megmossuk, rózsákra szedjük, és vékonyra vagdossuk.

    3. A szószhoz a joghurtot, fűszereket és mézet összeöntjük, majd leöntjük vele a salit, és hűtőbe tesszük fogyasztásig.

    A tálaláshoz
    1. A hamburgerzsömléket félbe vágjuk, kicsit meggrillezzük őket. Pakolunk bőven a barbeque szószos lapockából, majd a salátából, és a tetejével lezárjuk.