1. A babot előző este beáztatom tisztított vízbe.
2. Másnap leöntöm az áztató vizet, és újabb adag tisztított vízbe felteszem főni 2 babérlevéllel és egy teáskanál egész vegyes borssal. Addig párolom, míg puha nem lesz, és a víz épp hogy csak ellepi, amit főzés közben folyamatosan ellenőriznünk kell, és ha elfő, akkor apránként pótoljuk.
3. A kukoricát külön edényben puhára párolom egy kis olajon és vizen.
4. Egy fedeles magasfalú serpenyőben egy kevés olajon (nem vegánok szallona zsíron) megdinsztelem üvegesre az apróra vágott hagymát egy kis vízzel
5. Majd megszórom ízlés szerint (én nem szoktam sajnálni a mokkáskanálnyi mennyiségeket) a fűszerekkel, belenyomom fokhagyma nyomón a fokhagymákat, majd hozzáadom a friss paradicsomokat vagy a házi sűrített paradicsomot vagy házi fűszeres paradicsomot (házi kechup). Ha friss a paradicsom, akkor besűrítem, ha nem, akkor egyszer összerottyantom lefedőzve, majd hozzáöntöm a babot vizével és a kukoricát vize nélkül.
6. Lefedőzöm és készre főzöm (ez már csak 5-10 perc, hogy összeérjenek az ízek)
7. Csúri-féle cayenne csiliport csak késheggyel adagoljuk és többször használjunk kevesebbet, nehogy véletlenül túl csípős legyen… (habár ez nálunk elképzelhetetlen! :)