A halat megtisztítjuk, kifilézzük. A fejéből, az uszonyokból és a filézés után kikerülő csontokból, valamint az apró haldarabkákból készítjük a halászlé alaplevét. A halfilét beletesszük a levesbe.
Az alaplé elkészítése:
Jó nagy fazék aljára karikázzuk a megtisztított vöröshagymát és fokhagymagerezdet, majd rátesszük a darabokra vágott halaprólékot és a csontokat.
1 csapott evőkanál sót és a pirospaprikát rászórjuk, ezután az egyik zöldpaprikát belekarikázzuk. Ráöntünk bő két liter vizet, és felforraljuk. Nagy lángon főzzük legalább másfél órán keresztül.
15 perccel azelőtt, mielőtt a főzés idő letelne, beletesszük a felvágott paradicsomokat. Közben a halszeletek mindkét oldalát megsózzuk. Ha az alaplé elkészült, finom szűrőn keresztül átengedjük, és a szűrőben lévő csontot-halhúst - amennyire csak lehetséges - átpasszírozzuk.
Felforraljuk, és a már forrásban lévő levesbe óvatosan beleengedjük a halszeleteket. Keverés nélkül, és nagyon kis lángon 10 percig főzzük, végül a megmaradt zöldpaprikát vékony karikákra vágva, az utolsó pillanatban beletesszük.